Школа по езда "Април"

Нашата любов - нашите коне

ezda-konete (7)
Тошко

Тошко се появи на бял свят с името си, защото е роден на Тодоров ден. Майка му го доведе рано сутринта, за да ни го „представи“. Той не се изплаши, а сам дойде при нас, сякаш е очаквал да ни срещне. Харесваше му да го прегръщаме, почесваме и галим. На двегодишна възраст жребецът на стадото го прогони и той си намери чуждо стадо. На четири годишна възраст го прибрахме, за да го подготвим за работа.

Април

Познавахме стопанинът на Апррил, той много се гордееше с него. Един ден този човек дойде при нас с молба - заминал за чужбина, оставил Април на друг да се грижи за него, върнал се преди дни и заварил коня в тежко състояние. Знаеше, че харесваме Април и ни помоли да го вземем при нас. Дори не се замислихме. Какво се случи след това и как с Април два пъти пътувахме от Стара планина през Средна гора да Родопа планина ще ви разкажем когато се срещнем.

ezda-konete (6)
Бранко

Каракачаните са известни като добри скотовъди. Пътували са зимата на юг, а през пролетта към пасищата в планините. За тези дълги преходи им е бил необходим товарен кон, какъвто са създали в течение на векове.

Трудно можеш да доближиш малко конче, родено в стадо още през първите часове, дори дни след раждането. Малките не виждат добре, плахи са и се крият зад майките си.

ezda-konete (2)

Димо

Вълчан

ezda-konete (4)

Дойчин